Vydejte se s námi prozkoumat město prostřednictvím čtyř různých prohlídek. Zjistíte, že místa, která často nebo občas procházíte, mají také svou minulost, a to velmi zajímavou, a nechte si přiblížit život a vývoj jiným pohledem, než jakým na ně koukáte během všedního dne.

Celkem čtyři tematické vycházky můžete absolvovat v různých časech. Jedna vycházka trvá 90 minut a kapacita je 50 osob. V průběhu dne tak budeme realizovat vycházky s kapacitou 200 lidí.

Vstup pouze s platnou vstupenkou. Bezplatné vstupenky lze rezervovat na www.cbsystem.cz. Vyzvednout je lze pouze v Turistickém informačním centru na nám. Přemysla Otakara II. č. 2, České Budějovice.

1. Židé a jejich život na území města – Mgr. Blanka Rozkošná

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátek v 9:00 hod. Sraz před AJG Wortnerův dům.

Na úvod se zastavíme na okraji někdejší Židovské ulice, v níž byly ve středověku soustředěny domy Židů včetně synagogy, podíváme se na místo nejstaršího židovského hřbitova u Mlýnské stoky, projdeme městem k židovskému spolkovému domu v Biskupské ulici a procházku ukončíme u památníku na místě bývalé novodobé synagogy u dnešního Finančního úřadu.

2. Loďmistr, podnikatel a mecenáš Vojtěch Lanna – Tomáš Hobizal

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátek ve 14:30 hod. Sraz před Lannovo pomníkem, v parku na Sadech blíže Kanovnické ulice.

Vynechat při ohlížení se za slavnými osobnostmi města rod Lannů, by bylo neodpustitelným hříchem. Pojďme si s panem Tomášem Hobizalem připomenout čím vším členové rodu obohatili město České Budějovice, jak žili a v čem všem podnikali. 

3. Protektorátní Budějovice – Jan Cilgbauer

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátek ve 13:30 hod. Sraz na radničním nádvoří.

Temné období nacistické okupace si připomeneme na místech spojených s místními událostmi z let 1939-1945. Podíváme se, kde sídlily některé okupační úřady, kde naopak působil domácí odboj a zastavíme se také v místech, kde přišli o život někteří občané města při květnovém povstání. Vynechána nebude ani židovská komunita města, kterou si připomeneme prostřednictvím tzv. Kamenů zmizelých.

4. Za sochami a pestrým životem barokního sochaře Josefa Dietricha – Tomáš Hobizal

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátek v 10:00 hod. Sraz na radničním nádvoří.

Barokní sochař Josef Dietrich přišel do města České Budějovice v roce 1710, krátce po svém vyučení u pražského sochaře Václava Matěje Jäckela. Se svojí ženou si pak zakoupil dům v Krajinské ulici a stal se členem tzv. velkého rajcechu. Jako městský sochař vytvořil spoustu soch, které město krášlí dodnes. Povíme si o barokní symbolice, zjistíme, kolik koní táhlo velkou mušli k Samsonově kašně, kolik dětí měl mistr Dietrich, kde původně stály sochy v okolí dominikánského kláštera i mnohé jiné pikantnosti z jeho života.