Oděvy obou pohlaví se na počátku tohoto období podobaly stejně tak jako v předchozích dobách.

Sestávaly ze dvou či tří tunik nebo košilí nošených jedna přes druhou; kus, který byl přímo na těle, se postupně stal košilí a byl obvykle z pracího lnu. Tyto části oděvu byly na různých místech a v rozličných obdobích nazývány odlišně, a bývaly pro muže buď dlouhé po kolena, nebo až na zem, ženy je měli vždy úplně dlouhé.

Na rozdíl od dnešních velmi rychlých změn v módě se oblečení mužů a žen vyvíjelo do doby před úsvitem renesance v Itálii 14. století relativně pomalu.

Postupem času se v oblečení mužů a žen projevovaly stále větší rozdíly. V 11. století už bylo zjevné, že oblečení začíná být složitější a výstřednější, používají se bohatší materiály a víc svrchních ozdob než dosud.

Oděvy ve 12. a 14. století byly stále vypracovanější, více přizpůsobené svému nositeli. Uvedené historické období je všeobecně neobyčejně důležité: do tohoto okamžiku hovoříme o ?historii kostýmu? a od toho momentu začínáme hovořit o -historii módy-.

Gotická obuv je všem notoricky známá. Dobová nařízení omezovala délku špičky, která určovala společenské postavení. Chůze v takovýchto botičkách není nejsnadnější, proto je nutno špičky přivazovat ozdobnými řetízky, ke kolenům. To se ovšem týká pouze nejvyšší šlechty a ta z praktických důvodů nosila tyto botky jen občasně. Gotická móda měla jako taková ve své době mnoho odpůrců, její výstřelky byly ovšem přelomové, co se historie odívání týče.

Oděvy dámské

Šlechtické oděvy

U žen době gotické, jest důležité zdůraznit jejich tělesnou linii. Objevují se výstřihy, živůtek pomocí postraních švů a záševků těsně obepíná postavu. Utahuje se šněrováním nebo drobnými knoflíčky. Sukně jsou vzadu s vlečkou, jejíž délku a způsob nošení upravovaly zvláštní předpisy.

Oděvy prostého lidu

Ženské oblečení se zpravidla skládalo z tuniky s dlouhými rukávy (kytlice), která se nosila přes šaty košilového střihu (chemise), příležitostně byla doplněna různě dlouhým pláštěm, který dosahoval nejníže kotníkům. Zástěry, které se později staly hlavní součástí pracovního oblečení obou pohlaví, se začaly nosit teprve na počátku 14. století.

Wordpress Gallery Plugin Free

 

Oděvy pánské

Šlechtické oděvy

Dá se říci, že protáhlé, štíhlé a špičaté tvary jsou módním hitem gotické doby. Košilovitá suknice je základním mužským oděvem, v raně gotické době sahá ke kolenům. Později se svrchním oděvem stává upnutý kabátec a musí se proto zapínat na řadu knoflíčků. Kábatec je oděvem výhradně šlechticů a měšťanů. Novinkou jsou také vsazovací rukávy, tvarované podle oblouku ramenního kloubu a všité do průramku. Rukávy jsou zdobeny barevnými podšívkami, lemují je kožešiny, jejich délka a tvary jsou různé. Ve 14. století se kabátec zkracuje až těsně pod pás. Tento krátký kabátec je pak doplněn opaskem, na kterém je zavěšen krátký mečík, měšec nebo malá taštička. Běžnou součástí mužského oděvu je také pláštěnka – pelerína s kuklou.

Oděvy prostého lidu

U mužů z lidu obvykle nedosahovala vrchní část oděvu níže než do půli kolen, často byla spíše kratší, aby umožňovala jednodušší pohyb při práci.

Wordpress Gallery Plugin Free

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit